brief aan de wethouder
Betreft: Meneer
Naam, geboortedatum, BSN, enz.
Beste wethouder,
Deze Meneer moet NU van de stapel "in behandeling" worden gehaald.
Dit is een crisisgeval.
Lees.
Dit is schrijnend, en vraagt om onmiddellijke interventie.
Ik ben Hannah, mantelzorger voor meneer van januari 2016 - mei 2017 toen hij nog (hier) woonde. Hij heeft een poosje in (oude woonplaats) gewoond, maar is vorige maand weer terug naar (hier) verhuisd.
Als belangenbehartiger ben ik nu acuut weer aan de slag voor hem, mantelzorg kan ik pas verlenen als mijn been uit het gips is. Nu kan ik slechts per telefoon en email iets voor Meneer betekenen.
Gisteravond belde Meneer mij in nood. "Hana, ik ga dood hier, asjeblief help mij."
Het klonk dramatisch, maar het blijkt nu nog waar te zijn ook.
Mijn excuses voor deze 'overval' aan uw adres maar ik heb uw hulp nodig.
Als zelfs de professionals hier niet uit komen, wie dan wel?
Ik heb zo beknopt mogelijk (en dat is niet mijn sterkste kant, geef ik toe) alle ter zake doende feiten op een rij gezet.
Verhuizing en CIZ-indicatie
Er is deze zomer na langdurig wikken en wegen en overleg met alle partijen een verhuizing terug naar (hier) in gang gezet. Niet door mij, ik was niet meer in beeld. Door zorgverleners aldaar.
Alle betrokken instanties zijn gebeld en geïnformeerd, aanvragen zijn ingediend en informatie is geprobeerd over te dragen. Het nieuwe zorgcentrum, de gemeente (afd. WMO) en Sociaal Wijkteam (hier) zijn herhaaldelijk gebeld en gemaild over wat er komen ging en is er gevraagd wat er geregeld moest worden.
CIZ-indicatie niet nodig
Het Sociaal Wijkteam in (vorige woonplaats) heeft meegekeken, aanwijzingen gegeven aan de ambulant begeleider en er is meermaals overleg geweest.
Ambulant begeleider én Sociaal Wijkteam (vorige woonplaats) hebben meerdere keren navraag gedaan bij het nieuwe zorgcentrum over de WLZ-indicatie vanuit het CIZ.
Het nieuwe zorgcentrum heeft meerdere keren aan zowel de ambulant begeleider als Sociaal Wijkteam aangegeven dat een (her-)indicatie niet nodig was.
CIZ-indicatie wél nodig
Maar toen hij daadwerkelijk verhuisd was, bleek dat er toch wél een nieuwe WLZ indicatie nodig was.
Er is toen onmiddellijk een spoedprocedure gestart bij het CIZ op 4 september.
Deze aanvraag is wellicht niet uitgebreid genoeg of gemotiveerd genoeg geweest, dacht ik.
Maar na inzage aanvraag zet ik daar toch mijn vraagtekens bij. Er staat duidelijk in beschreven hóe zorg-afhankelijk meneer wel niet is.
CIZ heeft de huisarts (oude woonplaats) om aanvullende informatie gevraagd. Of die is gekomen, weet ik niet, maar het CIZ heeft d.d. 1 oktober een brief naar Meneer in het nieuwe zorgcentrum gestuurd met een afwijzing van de aanvraag.
Resulterend in het per direct opgezegd zijn van de zorg.
De ambulant begeleider zegt destijds alle benodigde zorg te hebben aangevraagd, echter:
• De gemeente wou de aanvraag WMO niet al in juli of aug. in behandeling nemen omdat hij nog niet daadwerkelijk ingeschreven was in de gemeente. Dat moest eerst.
Er is door zowel ambulant begeleider als de maatschappelijk werker van het Sociaal Wijkteam in de oude woonplaats de ernst van de situatie benadrukt, dat er vanaf dag één hulp nodig zou zijn: wassen, aankleden, de was, het huishouden, kortom: zorg & begeleiding, en huishoudelijke hulp.
WMO-loket was onvermurwbaar: zo waren de regels. #verbeterpunt
• De gemeente wilde de inschrijving in de gemeente pas uitvoeren als Meneer daadwerkelijk verhuisd was. Meneer is 19 september van het oude zorgcentrum in (oude woonplaats) naar het nieuwe zorgcentrum (hier) verhuisd. Dus die dag is hij pas ingeschreven en die dag kon er pas WMO worden aangevraagd. #telaat
• Vanaf 27 september is er pas een aanvraag in het systeem te vinden, vertelde de receptie van het WMO-loket me. Dus wellicht is op 27 september het schriftelijke aanvraagformulier van de stapel gepakt en "in behandeling"? Deze aanvraag behelst de huishoudelijke hulp en de overname van zijn scootmobiel van de WMO in (oude woonplaats).
Niet de dagelijkse zorg en begeleiding, wánt dat zou normaal via het CIZ moeten komen. Maar nu de CIZ aanvraag op 1 oktober is afgewezen, moet de dagelijkse zorg NU en PER DIRECT tóch even vanuit de WMO komen. Zeggen zorgverzekeraar, CIZ, en de zorg op de nieuwe woonlocatie.
Nu tijdelijke WMO, totdat de herindicatie van het CIZ heeft plaatsgevonden.
CIZ
Ik heb vandaag het CIZ gesproken: "maak maar bezwaar, dan nemen we het weer in behandeling. Kan een paar weken duren."
"Maar meneer, die tijd hebben we niet!" Verwijzing naar WMO-loket.
WMO-loket
Ik heb de receptionist van afd. WMO gesproken, die zou een terug-bel-verzoek ("idealiter binnen drie werkdagen") neerleggen. "Meer kan ik niet voor u doen".
Het WMO-loket is dus niet rechtstreeks bereikbaar, ook niet in nood.
Er was nog niet eens een casemanager aangesteld.
Sociaal Wijkteam (oude woonplaats)
Ik heb het Sociaal Wijkteam van (oude woonplaats) gesproken, die het vreselijk vindt wat er is gebeurd, maar de case destijds uit handen heeft gegeven omdat deze ambulant begeleider Farsi spreekt, en die er de tijd in kon steken die zij wegens overload aan cases niet hadden.
Ik heb die ambulant begeleider gesproken, die er slapeloze nachten van heeft omdat hij alle informatie overal heeft gedeeld, alles heeft gedaan wat hij dacht dat moest, erachteraan heeft gebeld, gemaild en geschreven.
Formulieren ingevuld, alles. En nu gebeurt er niets omdat er regels in de weg staan.
Zorggroep
Ik heb de teamleider van het nieuwe zorgcentrum gesproken, die heeft gezien hoe alles in het honderd liep, zich schaamt voor deze situatie, maar zegt afhankelijk te zijn van het WMO-loket.
Ze heeft me gezegd dat hij gisteren dan toch maar weer gewassen is (lees: alleen zijn billen zijn gewassen, Meneer zegt dat er meer niet gewassen is) en meneer zijn corset heeft om gekregen.
Maar het geld voor zijn zorg is er nog steeds niet.
Gebonden aan regels, "ik wacht op een WMO-indicatie".
Sociaal Wijkteam (hier)
Sociaal Wijkteam (hier) heb ik nog niet aan de lijn gehad, maar Sociaal Wijkteam (oude woonplaats) wist me te vertellen dat deze doordrongen is van de ernst van de situatie, maar ook gebonden is aan regels. Ik weet niet welke.
Geen huisarts Hij heeft nog geen nieuwe huisarts, want "dat zou 't Sociaal Wijkteam regelen" maar de overdracht is nog niet rond.
Meneer ontbeert zorg
De afgelopen tien dagen heeft Meneer slechts medicatie gekregen, maar verder niets. Hij is al tien dagen aan het vervuilen in zijn huis. Hij heeft nauwelijks eten, niemand doet boodschappen, hij is niet gewassen of om-/aangekleed, en is niet gewassen. Zijn wasmachine is nog nooit aangesloten dus sinds 19 september loopt hij in vieze kleren.
Dit kan niet, dit mag niet.
Dit kan niet waar zijn.
"Geen idee waar deze man van leeft"
Ik weet niet of, wat en hoe meneer de afgelopen tien dagen gegeten heeft, maar hij heeft diabetes type II met schrikbarende bloedwaarden, dit is levensbedreigend!
Het nieuwe zorgcentrum zei letterlijk "Geen idee waar deze man van leeft".
Meneer kán niet goed en veilig voortbewegen in zijn huis want hij kan zijn prothese zelf niet adequaat aanpassen aan de dagelijkse omstandigheden (temperatuur, zwelling, drukverschil).
Meneer kan vaak zelf niet veilig naar de WC, heeft daar hulp bij nodig.
Meneer vertelde me dat hij al is gevallen en "pijn aan zijn tanden" (gebroken?) heeft.
Hij kan geen boodschappen doen want hij zit al tien dagen in zijn ondergoed.
Hij kent de buurt niet en is snel gedesoriënteerd.
Er is al geklaagd over stankoverlast bij het zorgcentrum.
Meneer zit in zeer onhygiënische omstandigheden..
Er is geen vloerbedekking.
De deurbel doet het niet waardoor iedereen voor een dichte deur staat.
Been gebroken
En ik kan er zelf niet heen, want ik heb onbelast gips, mag niet lopen, zit thuis met twee kleine kinderen en heb zélf zorg nodig en iemand die mijn boodschappen doet.
Maar hier moet NU wat gebeuren.
Bel me, wethouder, vertel me wat u en ik hieraan gaan doen?
U bent eindverantwoordelijk voor het WMO-beleid in Haarlem.
U weet hoe de hazen lopen.
Stuur aan, geef opdracht, regel dit.
Dit kan niet zo.
Het kan niet zo zijn dat deze man straks dood in zijn woning ligt omdat iedereen de andere kant op keek, "er niet over ging", er geen tijd voor had of een kruisje in zijn scherm had staan.
Met hoopvolle groet,
Hannah
werd vervolgd